Uitzicht vanaf dak Rotterdam - foto door Marieke Odekerken

Rotterdamse Dakentour

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Dat is onder meer het gevolg van de wederopbouw na het bombardement op 14 mei 1940. Maar liefst 14,5 miljoen m² plat dak, waarvan 1 miljoen m² in het stadscentrum, ligt smachtend te wachten op invulling. Ga mee op verkenningstocht langs en op innovatieve en bijzondere daken in het centrum van Rotterdam. Esther Wienese, de auteur van ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van daken en stad’ ontwierp deze tour speciaal voor Inside Rotterdam.

Ga mee het dak op!

Esther Wienese, expert op het gebied van duurzaamheid op Rotterdamse daken, ontwierp deze tour voor Inside Rotterdam naar aanleiding van haar succesvolle boek Het Rotterdamse Dakenboek (2017). Esther zelf, of een enthousiaste en deskundige gids neemt je tijdens deze tour mee naar en op vier exclusieve daken. Je ziet wat er al her en der gebeurt op de daken en vertelt wat de ambities van de stad zijn. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de skyline van Rotterdam.

Je gids ontvangt je bij de Tourist Information in de hal van het Centraal Station. Na een korte introductie over de tour en de bijzondere daken rond het Stationsplein bezoek je achtereenvolgens het beste dak van Nederland, het langste dak van Nederland en een spraakmakend wederopbouwgebouw waarop vier multifunctionele daken worden ontwikkeld. Daarna geniet je op een dak middenin het centrum van 360 ° uitzicht op (de daken van) de binnenstad. Via de oudste winkelboulevard van Nederland, het Schouwburgplein en het Kruisplein wandel je terug naar het Stationsplein. Daar eindigt de tour bij de eerste rooftopbar van Rotterdam.

Deze tour is verrassend, informatief en inspirerend. Je ziet de stad vanuit een ander perspectief en leert spelenderwijs over de stad van de toekomst en de cruciale rol van daken daarin. Na deze tour besef je voor altijd hoeveel meer er kan met daken in zijn algemeenheid en met je eigen dak.

DakentourLOGODef2groot

Context

In 2030 woont wereldwijd naar verwachting 70% van alle mensen in de steden. In Rotterdam groeit het aantal inwoners van het centrum naar verwachting van 40.000 naar 60.000. Om steden voor te bereiden op de toekomst is het nodig de daken te benutten: voor woningen, kantoren en recreatie, voor daktuinen en daklandbouw, voor de opvang van regenwater en voor duurzame energieopwekking.

Lees verder onder de foto’s 

Inclusief

 • Enthousiaste deskundige gids
 • Toegang tot vier bijzondere daken
 • Flesje water
 • Zoete energiegever
 • Een drankje op niveau

 

Geschikt voor

 • Vanaf 10 jaar
 • Maximaal 15 personen per gids

Belangrijk om te weten

 • Verzamelen 15 minuten voor start tour
 • Duur van de wandeltour 2,5 uur. Tip: draag gemakkelijke schoenen waar je goed op kunt wandelen
 • Bij onvoldoende belangstelling gaat de tour niet door

 

Ongeschikt voor

 • Mensen met hoogtevrees
 • Mensen die slecht ter been zijn

Deze mensen gingen je voor

Als fan van Het Rotterdamse Dakenboek was het geweldig om met de dakenexpert op tour te gaan. Een blik op de toekomst vanaf de straat en op hoogte. Inhoudelijk interessant, fantastisch zicht op de stad en vooral inspirerend. Rotterdam wordt alleen maar leuker, beter, leefbaarder en groener. Aanrader!

Anne-Marie

Ik heb een top middag gehad en ben op verschillende plekken geweest waar ik nooit eerder was. Ook heb ik genoten van de enthousiaste presentatie.

Rachel

Wij vonden het een waanzinnig leuke dag. Ik ben meerdere keren in Rotterdam geweest, maar deze tour heeft ons Rotterdam weer vanuit een compleet ander perspectief laten beleven. Mijn moeder zei: “Eerst zag ik alleen beton kolossen in Rotterdam. Nu zie ik overal verhalen.” De tour was goed opgezet en georganiseerd. Een groep niet groter dan 15 personen is perfect. De map met foto’s en daarbij leuke anecdotes uit Esther’s hand waren leuk. Maar ook de kleine dingetjes zoals een zakje snoep, flesje water en op het eind een drankje moeten er zeker ingehouden worden. Kortom een ontzettend leuke dag gehad!

Timo

Over de maker van de tour

Esther Wienese, is de auteur van Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van daken en stad (november 2017) en expert op het gebied van duurzaamheid op Rotterdamse daken. Met haar boek wil ze niet alleen mooie voorbeelden laten zien, maar iedereen met een dak inspireren om daar iets bijzonders mee te doen. In deze tour neemt zij of een andere gids je mee op een aantal daken uit haar succesvolle boek. Ze laat zien wat er al her en der al gebeurt op de daken en vertelt wat de ambities van de stad zijn. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de skyline van Rotterdam.

Het Rotterdamse Dakenboek is verkrijgbaar via nai010 uitgevers

Esther Wienese - foto door Marieke Odekerken
Het Rotterdamse Dakenboek - foto door Marieke Odekerken

Boek een instaptour

Prijzen Privé tours

 • €29 per persoon
 • Bij een groep kleiner dan 10 personen wordt het bedrag voor 10 personen gerekend.

Reserveer jullie instap of privé tour via onderstaande link

 

Vragen over een tour