Met Andere Ogen

Een ras-Rotterdammer kun je mij niet noemen. Geboren ben ik er en nu sinds zes jaar woonachtig. Met mijn  Rotterdamse tongval en no-nonsense mentaliteit maakte het echter niet uit waar mijn huis stond, ik was altijd en overal een Rotterdammer. Of zoals er vroeger op de Wilhelminapier stond: ‘Overal ben ik van hier.’ Grootgebracht onder de rook van Europoort. Shoppen in de Koopgoot. En schudden met de billen op de draaiende dansvloer van de Hollywood Music Hall. Rotterdam was altijd mijn ‘go to’ stad en veroverde al lang geleden mijn hart. Mijn studiegenoten in Utrecht snapte het niet. “Wat was er zo leuk aan Rotterdam? Waarom moest ik Rotterdam altijd zo verdedigen? Het oude Centraal Station… De Coolsingel… de Koopgoot… Missen we iets…? “

Nut is noodzaakErasmusbrug Rotterdam staat open

Een classic beauty is Rotterdam niet. Je moet haar leren bekijken. Van architectonische aandachtstrekkers, als de Markthal tot smalle steegjes vol kleurige graffiti in Delfshaven. Van een oud zwemparadijs vol circulaire initiatieven tot wereldse ontmoetingen op de Afrikaandermarkt. Rotterdam blinkt uit in bontheid. Het is een plek zonder valse verwachtingen, waar je kan en mag zijn wie je bent, als je maar mee doet. Meedenken, meeleven en meebouwen.  Niet lullen, maar poetsen. Dit is wat Rotterdam heeft gemaakt tot wat het nu is. Nut is noodzaak.

Inside Rotterdam tour guide showing Rotterdam during the Highlights walking tour

Een stad uitleggen

Het mooie aan het geven van tours is dat je de stad kan uitleggen. Een stad zonder historisch centrum, hoe kan dat? We nemen jullie mee onder de grond om kennis te maken met het Middeleeuwse Rotterdam. Of juist het dak op, om te laten zien hoe de stad is gegroeid en wat in het verschiet ligt. En daarnaast zijn er de ontmoetingen. Vaak gepland, soms ongepland. Rotterdammers die ‘en passant’ bij de groep aansluiten, je verbeteren en je gidsrol overnemen. Typisch de Rotterdammer in het wild. De stad ontvouwt zich tijdens een tour in al haar geuren en kleuren en je komt op plekken waar je anders simpelweg aan voorbij loopt. 

Met Andere Ogen

Met Inside Rotterdam laten we de Highlights in een ander licht zien en nemen we je mee buiten de gebaande paden. Onze nieuwsgierigheid gaat verder dan de aandachtstrekkers en we zoomen in op verloren hoekjes, illustere verhalen en rariteiten die Rotterdam zo eigen maken. Onze Insider gidsen laten je de stad met andere ogen bekijken. Wat is het verhaal achter korte Rotterdamse straatnamen als ‘Blaak’ en ‘Meent’? Hoezo leven er vossen in de stad? Waar proef ik de lekkerste baklava? Overal zoeken we verhalen die verrassen en verhelderen. Door met andere ogen te kijken naar de stad begin je haar te begrijpen en te waarderen.

Vanwege de beperkingen van deze tijd zijn we het project #MetAndereOgen gestart. Onze Insider gidsen schrijven te pas en te onpas kleine verhaaltjes gegrepen uit hun leven in Rotterdam. Zaken waarover ze zich verwonderen, waarvan ze nieuwsgierig worden, die ze bewonderen en waardoor ze met andere ogen naar hun omgeving kijken. De stukjes kun je vinden op onze blogpagina.

 

Over de auteur

Ariane Nooteboom is oprichter en eigenaar van Inside Rotterdam. Ariane kijkt graag met ‘nieuwe ogen’ naar haar stad en laat zich verwonderen door de Rotterdamse stadscultuur, haven, innovatie, oude verhalen en wilde dieren.